Babasil zamanı nə yeməli? 

29 Avqust 2019 Kateqoriya: Babasilin evdə müalicəsi Müəllif:
Oxuma vaxtı: 7 dəq Oxunma sayı: 8169
Babasil zamanı nə yeməli foto
4.2/5 - (24 votes)

Hemorroy zamanı düzgün qidalanma çox önəmlidir. Belə ki, babasil mədə-bağırsaq traktının, ələxsus da onun terminal hissəsi olan yoğun bağırsağın funksiyasının pozulması nəticəsində inkişaf edir.

İlk öncə yüngül işlədicilərlə mədə-bağırsaq  traktını təmizləmək məsləhət görülür. Müalicəyə başlayarkən məqsədyönlü şəkildə bir neçə gün aclıq etməlisiniz. Daha sonra müəyyən müddət ərzində meyvə-tərəvəz pəhrizi saxlanılmalıdır. Pəhriz əsnasında kələm, bibər, xardal, qara çörək, paxlalı bitkilərdən istifadə etmək olmaz.

 

Babasil zamanı nə yeməli – həzm sistemini normallaşdıran məhsullar 

– yağsız ət və balıq növləri. Dana, mal əti, hinduşka, az yağlı toyuq, dovşan yeməyə icazə verilir.

– tərəvəz və ya yüngül ət bulyonundan hazırlanmış şorbalar

– kəpək;

– şirin və kəm-şirin (turşa-şirin) təzə və quru meyvələr: portağal, qara gavalı, ərik, qaysı, əncir qurusu;

– müxtəlif formada (bişmiş və ya çiy) tərəvəzlər: çuğundur, yerkökü, boranı, qovun, gül kələm, kabak, kahı;

– süd məhsulları: süd, qatıq, kefir, yoqurt;

Babasil zamanı nə yeməli 1 şəkil

– təzə sıxılmış gavalı və ərik, eləcə də tərəvəz şirələri: pomidor, yerkökü, çuğundur, boranı;

– bal, marmelad, zefir, cem, mürəbbələr;

– laminariya – dəniz kələmi. Qeyd edək ki, dəniz kələmi laminariya əslində kələm növü deyil, qəhvəyi yosundur.

– Qarabaşaq yarması, arpa, yulaf kimi dənli məhsullar. Əksər xəstələr buğdanı həzm edə bilmədiyindən bu məhsulu gündə 60 qramdan çox yemək tövsiyə olunmur. Makaron  bərk taxıldan hazırlanıbsa, minimal miqdarda istifadə edilə bilər. Çörək kəpəkli undan bişirilməlidir, miqdarı az və özü isə bir az quru olmalıdır.

Xörəklərə acısız təbii souslar əlavə etmək olar. Və ən əsası proktoloqlar babasil xəstələrinə gün ərzində 2 litrə qədər su içməyi məsləhət görürlər.

Babasil zamanı nə yeməli 2 şəkil

Babasil zamanı nə yeyilməməlidir? Qəbizlik və qarında köp yaradan məhsullar 

– bütün rafinəolunmuş məhsullar və içkilər;

– zülali qidalar (yağlı ət, balıq məhsulları);

– heyva, nar, armud, qara qarağat, qırmızı qarağat;

– turp, soğan, sarımsaq, göbələk;

– paxlalı bitkilər, ispanaq, kələm, quzuqulağı;

– çörək, şirniyyat, makaron məhsulları;

– heyvani piylər: mal və donuz piyi;

– qatı bulyonlar;

– manna və düyü sıyıqları;

– tünd qara və yaşıl çay;

– kakao və qəhvə (kofe);

– kisel;

– alma və üzüm şirəsi;

– şokolad və onun müxtəlif növləri.

Babasil zamanı nə yeməli 2 şəkil

Babasil zamanı nə yeməli – qadağan olunmuş məhsullar

– hər növ spirtli içki

– şirin qazlı içkilər

– acı bibər, xardal və digər acılı ədviyyatlar

– qızartmalar

– konservləşdirilmiş məhsullar

– mayonez

– şorabalar

– yarımfabrikat qidalar

– çipslər

Babasil zamanı nə yeməli 3 şəkil

Babasil zamanı nə yeməli – həftəlik menyu nümunəsi 

Bazarertəsi 

I II III IV
Səhər yeməyi  Bitki yağı qatılmış tərəvəz salatı Omlet Kəpəkli çörək rulonları (xlebçı) Ballı çay
Ikinci səhər yeməyi   Kəpəkli peçenye alma
Nahar  Xama ilə borş Soyutma ət Çuğundur və yerkökü kürüsü Kompot
Şam yeməyi Kələm dolması Kəsmikli və qurumeyvəli qarabaşaq yarması Açıq çay
Yatmazdan öncə yüngül qəlyanaltı  Qurumeyvəli  kefir

Babasil zamanı nə yeməli – çərşənbə axşamı menyusu

Səhər yeməyi Kəpəkli tərəvəz omleti Meyvə salatı Açıq çay
Ikinci səhər yeməyi  Lətli meyvə şirəsi peçenye
Nahar  Çuğundur şorbası Buxarda bişirilmiş ət Bitki yağı qatılmış vineqret Çaytikanı dəmləməsi
Şam yeməyi  Tərəvəzlə bişirilmiş balıq Yerkökü,alma,qara gavalı salatı Kefir
Yatmazdan öncə yüngül qəlyanaltı Əncir qurusu

Babasil zamanı nə yeməli – çərşənbə gününün menyusu

Səhər yeməyi Buxarda omlet Qurumeyvələrdən kəpəkli püre Peçenye Xurma
İkinci səhər yeməyi Alma Kəpəkli çörək rulonları (xlebçı)
Nahar Ət bulyonunda tərəvəş şorbası Sobada bişirilmiş balıq Brokkoli və pomidorlu salat Tomat şirəsi
Şam yeməyi Kələm və ya digər tərəvəz dolması Qarabaşaq yarması Gavalı şirəsi
Yatmazdan öncə yüngül qəlyanaltı Qara qavalılı kefir

Babasil zamanı nə yeməli – cümə axşamının menyusu 

Səhər yeməyi Südlü kəpəkli qarabaşaq sıyığı Yağsız kəsmik Açıq çay
Ikinci səhər yeməyi  Meyvəli yoqurt
Nahar  Soyuq çuğundur şorbası Toyuqlu tərəvəz yeməyi Meyvə şirəsi
Şam yeməyi  Yağsız kəsmik bişirilmiş bolqar bibəri Çuğundur,qoz,yaşıl noxuddan salat Biskvit Meyvə şirəsi
Yatmazdan öncə qəlyanaltı Qurumeyvələr

Babasil zamanı nə yeməli – cümə gününün menyusu 

Səhər yeməyi  Gavalı və kəpək ilə süddə yulaf əzməsi Yağsız kəsmik Peçenye Ballı açıq çay
Ikinci səhər yeməyi  Qoz və bal qatılmış meyvə salatı
Nahar  Toyuq bulyonunda arpa şorbası Soyutma toyuq Vineqred Kompot
Şam yeməyi  Qarabaşaq və xama ilə kələm dolması Peçenye Çaytikanı dəmləməsi
Yatmazdan öncə qəlyanaltı Əncir ilə qatıq

Babasil zamanı nə yeməli – şənbə gününün menyusu 

Səhər yeməyi  Qaysı ilə buğda sıyığı Pendir Gavalı cemi ilə çörək Açıq çay
Ikinci səhər yeməyi  Qurumeyvələrdən püre Çörək rulonları (xlebçı)
Nahar  Gavalı turşusu ilə borş Buxarda bişirilmiş tərəvəz və balıq Qurumeyvələrdən kompot
Şam yeməyi  Az yağlı kəsmik və xama qovrulmuş kabak Quru peçenye Şirə
Yatmazdan öncə qəlyanaltı Qara gavalı ilə kefir

Babasil zamanı nə yeməli – bazar gününün menyusu 

Səhər yeməyi  Bitki yağı qatılmış pomidor və şirin bibər salatı Buğda kəpəyi ilə yulaf əzməsi Pendir Açıq çay
Ikinci səhər yeməyi  Gavalı ilə yerkökü qovurması
Nahar  Doğramac Sobada mal əti və tərəvəz Kəpəkli çörək rulonları (xlebçı) Kompot
Şam yeməyi  Kəsmikli buğda yarması Meyvə salatı Giləmeyvə şirəsi
Yatmazdan öncə qəlyanaltı  Qatıq

Babasil xəstəliyi və müalicəsi zamanı yuxarıda sadalanan qaydalara əməl etməklə, həm özünüzün, həm də həkimin işini asanlaşdırmış olacaqsınız. Həmçinin, babasilin yaranma səbəbləri arasında piylənmə və qəbizlik olduğu üçün qeyd olunan bəzi qidaları məhdudlaşdırdıqda və ya onlardan imtina etdikdə, babasil əlamətləri əhəmiyyətli dərəcədə azalmış olur. Qadağan edilmiş qidalar, babasil əməliyyatından sonra da müəyyən bir zaman çərçivəsində aktual hesab olunur.

Bu yazını paylaşın:
Yazını qiymətləndirin:
4.2/5 - (24 votes)
Şərhlər

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir